Mandonguilles caps de lleó de Shang Haï a Figueres

Les mandonguilles cap de lleó són tendres i delicioses, s’han convertit en un dels plats preferits dels amants de la cuina xinesa tradicional, el seu nom es deu a la seva grandària i la seva forma que no és del tot rodona o ovalada, així com a la manera que es pasten, ja que gràcies als seus ingredients quan es presenten en el plat assemblen la cabellera d’un lleó. Aquestes suculentes mandonguilles es preparen amb carn de porc.

Se’ls considera com un plat emblemàtic de la gastronomia xinesa, originari de la província de Jiangsu, específicament de les regions de Yangzhou i Zhenjiang, les mandonguilles Cap de lleó són una de les especialitats de la cuina Huaiyang, que al costat de la cuines de Guangdong, de Sichuan i de Shandong conformen les quatre tradicions culinàries més importants de la gastronomia tradicional Xina.

A la Xina es rumora que els plats de la cuina Huaiyang van ser els seleccionats per als banquets dels esdeveniments més importants del Partit Comunista Xinès, el primer es va celebrar en 1949 després de la victòria enfront de les tropes nacionalistes, el segon es va realitzar en 1999 durant la celebració dels cinquanta anys de la Revolució.

La cuina de Huaiyang va ser batejada amb la conjunció dels noms dels rius Huai i Yangtze, d’aquí que els seus ingredients principals són peixos frescos i marisc, així com carn de porc i vegetals propis d’aquesta regió.

Els plats d’aquesta cuina es caracteritzen per ser lleugers i brindar un agradable sabor, la qual cosa els diferencia de la cuina de Sichuan. No obstant això, les mandonguilles cap de lleó es consideren com un dels plats més pesats de la gastronomia de Huaiyang.

Les mandonguilles cap de lleó poden ser clares o fosques. Les clares són cuites al vapor i s’acompanyen amb cabdell xinès aquesta varietat és la més comunament preparada a la regió de Yangzhou. Mentre que les fosques es cuinen igualment al vapor, però s’acompanyen amb brots de bambú i derivats del tofu, aquesta varietat prové de la regió de Zhengjian.